31 Mayıs 2014 Cumartesi

Tek istifa nedeni para değil G kuvveti !!!

HAVA Kuvvetleri’nden istifa eden savaş pilotlarının sadece daha yüksek maaş nedeniyle ayrılmadığı kaydedildi.
Askeri kaynaklardan edinilen bilgiye göre F-16 ve F-4 savaş uçaklarıyla uçarken yüksek seviyede maruz kaldıkları G kuvveti nedeniyle “yıpranma ihtimali” olan pilotlar yer görevlerine alınıyor. Mecburi hizmet süresini dolduran savaş pilotları, yer görevini kabul etmeyerek istifa ediyor. 2014 başında 74 savaş pilotu istifa etmişti.

KILCAL DAMARLAR PATLIYOR

Özellikle F-16 pilotlarının maruz kaldığı “G kuvveti” uçak aşağı veya yukarı sert manevralar yaptığı zaman ortaya çıkıyor. G kuvveti ile yapılan manevralarda pilotun vücudundaki kan aşağı doğru inerken beyne, yukarı doğru yükselirken de ayaklara hücum ediyor. Aşağı doğru sert manevralarla alçalırken ortaya çıkan “negatif G” kuvvetinin ise en tehlikesi olduğunu belirten askeri kaynaklar bu durumda pilotun beynine kanın hücum etmesinden sonra ölümcül tehlikelerin ortaya çıkabileceğini belirtti. Göreve yeni başlayan pilotlarda yüksek G kuvvetlerine maruz kaldıklarında vücutlarındaki kılcal damarlar patlıyor. Bu nedenle sık sık sağlık kontrolünden geçirilen savaş pilotlarında ortaya çıkan en küçük sağlık problemi F-16 ile uçmalarına yasak getiriyor. Uzun süre savaş uçaklarıyla uçan pilotlar bu nedenle bir sağlık sorunları olmasa bile olası riskleri önlemek amacıyla uçuştan alınıyor.

ÖNCE KÜSKÜNLÜK SONRA İSTİFA

F-16 ile uçtuktan sonra yer görevini kabul etmediklerini komutanlarına ileten pilotların çoğu zorunlu hizmet sürelerini de doldurdularsa istifa ediyor. Hava Kuvvetleri’nde F-16 ile uçabilmenin havacı subaylar arasında gelinen en üst nokta olarak tarif edildiğini belirten kaynaklar, F-16 ile uçuş görevinden alınan pilotların bir süre küskünlük yaşadıktan sonra istifaya yöneldiklerini kaydetti.

SOLOTÜRK EN ZORU

TSK’daki pilot istifaları en son Solo Türk gösteri ekibinin komutanı Binbaşı Yalın Ahbab ile gündeme gelmişti.

Binbaşı Ahbab da istifasının ardından, “Her titreşimini hissedebildiğim, egzoz kokusu burnuma parfüm; tiz hava alığı sesi kulağıma ninni gibi gelen, Gücünü yüreğimle; kıvraklığını kendi bedenimle bütünleştirdiğim, Beni hiçbir zaman mahcup etmeyen F-16 ‘Savaşan Şahin’im ile son uçuşumu yaptım. Türkiye Cumhuriyeti’ni ve Hava Kuvvetleri’ni yurt içi ve dışında temsil etmenin verdiği gurur, duyduğum haz paha biçilemez” açıklamasında bulunmuştu.

Askeri kaynaklar Solo Türk uçağı gibi üzerinde fazladan yakıt tankı olmayan F-16’ların hafif oldukları için daha yüksek G kuvveti yarattıklarını kaydetti.

İT DALAŞINI BİLE BİTİRİYOR

Yüksek manevra kabiliyeti olan savaş uçaklarının Ege’de de görev yaptığını belirten bir askeri kaynak, Yunanistan ile Ege denizinde yaşanan it dalaşlarının da G kuvveti nedeniyle bir süre sonra bitirildiğini kaydetti. Yunan ve Türk pilotları keskin manevralar nedeniyle maruz kaldıkları kan basıncına dayanamayarak bu it dalaşını sonlandırıyor.

Artık herkes uçacak!

ABD’li bir firma yerçekimsiz ortamda uçma deneyimini mümkün kılan bir fanusla herkese ‘Superman’ olma imkanı tanıyorABD’nin Illinois eyaletinde tanıtılan iFly (Uçuyorum) isimli fanus, uzayda astronotlar gibi ‘uçma’ deneyimini sunuyor. Eğlence merkezlerine yerleştirilecek olan 4.2 metre genişliğindeki fanus ile yerçekimsiz ortamı sıradan insanlar için de test etmek mümkün olabilecek.

ORDU DA PEŞİNDE
Firma yetkilileri, eğlence amacının dışında hem skydiving yapan kişiler için bunun bir eğitim aracı olarak da kullanılabileceğini açıkladı. Ayrıca kendilerine askeri eğitimlerde kullanılmak üzere Amerikan ordusundan da talep geldiğini bildirdi.
                                                                                                                                                                                   Kaynak: Vatan Gazetesi

TCG Büyükada Turna G'yi vurdu

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın, en kapsamlı tatbikatlarından Beyaz Fırtına-14'ün Seçkin Gözlemci Günü, Antalya Körfezi açıklarında gerçekleştirildi. Bu yıl ilk defa tüm güdümlü mermi ve torpidoların kullanıldığı tatbikatta kullanıldı.
Emre BAYLAN

Tatbikatı izleyen Genelkurmay Başkanı Necdet Özel, "Mavi vatana karşı oldu bitti ve dayatmalara karşı caydırıcı gücü yüksek bir deniz kuvvetine sahip olmak hayati öneme haizdir" dedi.
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın, 20 Mayıs’ta başlayan ‘Beyaz Fırtına-14 Tatbikatı’nın Seçkin Gözlemci Günü, Genelkurmay Başkanı Necdet Özel’in katılımıyla Antalya Körfezi'nde gerçekleşti. Orgeneral Özel tatbikatı, Salihreis Fırkateyni’nden takip etti. Fırkateyne gelişinde törenle karşılanan Genelkurmay Başkanı Özel’i, Kemalreis Fırkateyni top atışları ve çimavirayla selamladı. Tatbikatı Genelkurmay Başkanı Özel’le birlikte Kara Kuvvetleri Komutanı Hulusi Akar, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Servet Yörük ve Deviz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu da takip etti. 
TATBİKATIN AMACI 

Donanma Komutanı Koramiral Veysel Kösele’nin sevk ve idaresindeki Beyaz Fırtına-14 tatbikatı, Donanma Komutanlığı tarafından Marmara, Ege ve Doğu Akdeniz’de icra ediliyor. Tatbikatın amacı ‘gerçek hedeflere fiili güdümlü mermi ve torpido atışlarıyla birlik ve gemilerin harekata hazırlık seviyelerinin geliştirilmesi ve harp yeterliliklerinin en yüksek düzeye ulaştırılması, asimetrik tehditler kapsamında birliklerini denizden, karadan ve havadan gelecek tehditlere karşı ünsiyetlerinin geliştirilmesi, personelin görev hakimiyetinin artırılması’ olarak açıklandı. 
TATBİKATA KATILAN UNSURLAR 

Beyaz Fırtına-14 Tatbikatı, 20 Mayıs günü birlik ve gemilerin İstanbul, Gölcük, Erdek, Foça ve Aksaz limanlarından hareketiyle başladı. Tatbikata Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’ndan 53 gemi, 4 deniz karakol uçağı, 13 deniz helikopteri, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’ndan 8 görev uçuşu deniz hava gayreti, 1 hedef çekme uçağı, Sahil Güvenlik Komutanlığı’ndan 17 sahil güvenlik botu, 4 helikopter, MİT Müsteşarlığı’nın 1 istihbarat uçağı katıldı. Tatbikatta çeşitli rütbelerde 3 bin 951 personel görev aldı.

TATBİKATTA BİR İLK 

Tatbikatın Seçkin Gözlemci Günü’nde Antalya Körfezi’nin karadan yaklaşık 60 kilometre açıklarında gerçek su üstü ve hava hedeflerine 6 farklı tip güdümlü mermi gönderildi, top atışı yapıldı. İki yılda bir icra edilen Beyaz Fırtına-14 Tatbikatı’nda bu yıl ilk defa Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde bulunan bütün uzun menzilli, Harpoon hariç tüm güdümlü mermi ve torpidolar kullanıldı. Kullanılan torpido ve güdümlü mermilerin hedefi ise uzun yıllar Deniz Kuvvetleri'nde görev yaptıktan sonra hizmet dışına çıkarılan münfesih gemi Serdar oldu. 1953 yılında yapılan, 1975’te Donanma’nın envanterine giren ve 2011 yılında emekliye ayrılan hedef gemisi Serdar, atışlar sonrası Antalya Körfezi’nin 2 bin 400 metre derinliğindeki sularına gömüldü. Hedefe yapılan atışlarda yüksek isabet oranı sağlandı. Tatbikata, TAI-TUSAŞ ortak yerli üretim TURNA G tipi DRON olarak adlandırılan uzaktan kumandayla yönlendirilen düşman uçaklarını ve güdümlü mermileri temsil eden hava hedefine atış yapıldı. Tatbikat senaryosuna göre Salihreis Fırkateyni’nden atılan ilk DRON, milli gemi Büyükada’ya yöneldi. DRON, Büyükada tarafından atılan RAM güdümlü mermiyle imha edildi. 

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın Deniz Kurdu Tatbikatı’ndan sonra en kapsamlı tatbikatlarından biri olan ve 1 Haziran’da sona erecek Beyaz Fırtına-14 Tatbikatı’nın seçkin gözlemci günü, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özel’in de tatbikatı takip ettiği Kemalreis Fırkateyni’nden gelişmiş Sea Sparrow güdümlü mermi atışıyla bir başka DRON’un imha edilmesiyle sona erdi. 

BARBAROS’UN TORUNLARI 

Beyaz Fırtına-14 Tatbikatı’nın Seçkin Gözlemci Günü'nün tamamlanmasının ardından Genelkurmay Başkanı Özel, basın toplantısı düzenledi. Genelkurmay Başkanı Özel, “Donanma Komutanlığımızın iki yılda bir icra ettiği Beyaz Fırtına-14 tatbikatı vesilesiyle ismini Osmanlı Amiralinden alan Salihreis Fırkateyni’nde, komutan arkadaşlarımla birlikte, Barbaros’un torunlarıyla birarada olmaktan duyduğum memnuniyeti öncelikle ifade etmek istiyorum” dedi. 

TATBİKATLARI DEĞERLENDİRDİ

Necdet Özel, dün Ege Ordusu tarafından sevk ve idare edilen Efes-2014 Fiili Atışlı Müşterek Tatbikatı’nın ardından Donanma Komutanlığı tarafından sevk ve idare edilen Beyaz Fırtına-14 Tatbikatı’na katılan personel, silah, araç, gereç ve teçhizat miktarı açısından tatbikatların ne kadar kapsamlı olduğunun görüleceğini söyledi. Özel, "İşte böyle bir tatbikatı ancak büyük devletlerin güçlü silahlı kuvvetleri yerine getirebilir" dedi.

Genelkurmay Başkanı Orgenaral Özel, konuşmasına şöyle devam etti: "Bağrından çıktığımız bu yüce milletimize her zaman minnet ve şükran borçluyuz. Bugün Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ulaştığı seviyeden gurur duyuyorum. Böyle her yönüyle başarılı bir silahlı kuvvetleri emir komuta ettiğim için de bahtiyarım. Bu sevinci heyecanı ve mutluluğu bana yaşatan yüce milletimin her ferdine, silahlı kuvvetlere hizmet etmiş, emekleri geçmiş bütün personele ve bugün görev yapan arkadaşlarıma ayrı ayrı teşekkür ediyorum." 
Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 'Hudutlarının mühim, büyük aksamı deniz olan Türk devletinin donanması da mühim ve büyük olmak gerekir. O zaman Türkiye Cumhuriyeti daha müsterih, emin olacak. Mükemmel ve kadim bir Türk donanmasına malik olmak gayedir' ifadesini hatırlatarak konuşmasını sürdüren Genelkurmay Başkanı Özel, Türk donanmasının da rotasının bu doğrultuda çizildiğini aktardı. Deniz Kuvvetleri'nin Türkiye’nin içinde bulunduğu coğrafyanın caydırıcı deniz gücü konumunda olduğunu belirten Özel, "Kurulduğu günden bu yana dünyanın çeşitli denizlerinde şanlı bayrağımızı şerefle dalgalandıran donanmamız Türk Silahlı Kuvvetleri’nin asli unsurlarından birisi olarak ülkemiz menfaatlerinin korunmasında kendisine verilen görevleri başarıyla yenine getirmekte, asil milletimizin ve silahlı kuvvetlerimizin dünya çapındaki saygınlığına önemli katkılar sağlamaktadır" dedi.

Üçüncü kez aktive edilen Barbaros Deniz Görev grubunun Afrika seyrinin de bu kapsamda değerlendirmesi gerektiğini dile getiren Genelkurmay Başkanı Özel, şunları söyledi: "Üç tarafı denizlerle çevreli ve 8 bin 33 kilometre kıyı uzunluğu bulunan ülkemizin 81 ilinden 27’sinin deniz kıyısında bulunması, nüfusun yaklaşık yüzde 50’sinin sahil bölgelerinde yaşaması dünya üzerindeki deniz ulaştırma hatları ve stratejik boğazlar içinde kendine özgü özelliklere sahip Türk boğazlarının Türk egemenliğinde olması denizlerin ülkemiz açısından da önemini ortaya koymaktadır. Türkiye’nin çevre denizlerimizde ilan edilmiş ya da edilmemiş deniz yetki alanlarını kapsadığı deniz sahasının kabaca ülkemizin yarısı kadar bir alanı içerdiği dikkate alındığı zaman denizler altında ikinci bir vatanımızın varlığından bahsedebiliriz. Denizlerini kullanıma yönelik gelişmeler göz önünde bulundurulduğunda, gelecek nesillerin mavi vatana bizden çok daha ihtiyaç duyacağı açıktır. Mavi vatana karşı oldu bitti ve dayatmalara karşı müteyakkız bulunması hak ve menfaatleri koruyabilecek caydırıcı gücü yüksek, modern sistemler teçhiz edilmiş, eğitimli personel ile modern usul ve yönetimler kullanabilen bir deniz kuvvetine sahip olması hayati öneme haizdir." 

GURUR DUYDUM

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özel, Deniz Kuvvetleri'nin 10 gündür devam eden tatbikatta çevre denizler başta olmak üzere dünya denizlerinde Türkiye’nin hak ve menfaatlerini koruyabilecek seviyede olduğunu gösterdiğini belirterek, "Artık dünya kamuoyu savaşta ve barışta yaşanan sivil can kayıplarına haklı olarak tepki göstermektedir. Bu hassas angaje kabiliyetlerinin de önemini artırmıştır. Bu nedenle atışlarda gösterilen başarıdan dolayı gurur duydum" diye konuştu. 
                                                                                                                                                                                Kaynak: Doğan Haber Ajansı

İzmir Adnan Menderes Havalimanı'ndaki VIP ve CIP yeni binalarda hizmet verecek

İzmir Adnan Menderes Havalimanı'ndaki VIP, CIP ve Genel Havacılık Terminalleri'nin 3 Haziran 2014 Salı gününden itibaren yeni hizmet binalarına taşınarak faaliyetine başlayacağı bildirildi.
İzmir Valiliği tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Adnan Menderes Havalimanı İç Hatlar Terminali ile birlikte yapımına başlanılan VIP Terminali, CIP Terminali ve Genel Havacılık Terminali inşaat çalışmaları tamamlandığından, mevcut VIP, CIP ve Genel Havacılık Terminalleri 2 Haziran 2014 Pazartesi gününü 3 Haziran 2014 Salı gününe bağlayan gece saat 00:01'de yeni hizmet binalarına taşınarak faaliyetine başlayacaktır" denildi.
TAV Havalimanları, İzmir Adnan Menderes Havalimanı Dış Hatlar Terminali'nin işletmesini 13 Eylül 2006'da üstlendi. TAV Havalimanları, Devlet Hava Meydanları İşletmesi tarafından 2011 yılının sonunda yapılan ihaleyi kazanarak İzmir Adnan Menderes İç Hatlar Terminali'nin işletmesini de 2 Ocak 2012'de 2032 yılı sonuna kadar devraldı. TAV Havalimanları ihale kapsamında, İzmir Adnan Menderes Havalimanı'na 266 milyon euro yatırımla yeni İç Hatlar Terminalini 2014 yılında tamamladı ve terminaller İstanbul Atatürk Havalimanı'ndakine benzer bir köprü sistemi ile birbirine bağlandı.
                                                                                                                                                                           Kaynak: Doğan Haber Ajansı




'Uzay yolunda ilk imza atıldı!

Ağustosta tarihin ilk ticari uzay uçuşunu gerçekleştirmek isteyen Virgin Galactic, Amerikan Federal Havacılık Kurumu (FAA) ile anlaşma imzalayarak ilk adımı attı.

İngiliz milyarder işadamı Richard Branson'ın, Virgin Galactic adlı şirketi ile uzaya ticari uçuş düzenleme hayali gerçekleşti: Firmanın, başarılı geçen birçok test yolculuğunun ardından "SpaceShip Two" (Uzay Gemisi İki) adlı aracıyla ağustos ayında uzaya seyahat düzenlemek için Amerikan Federal Havacılık Kurumu (FAA) ile anlaşma imzaladı. Anlaşma çerçevesinde, New Mexico'daki uzay merkezinde yapılacak diğer "rutin" uzay yolculuklarının da etkilenmemesi için gereken tedbirlerin alınmasına dair ayrıntılar da yer aldı. Virgin Galactic'in CEO'su George Whitesides, bu anlaşmayla uzay yolculuklarında belirledikleri teknik ve ticari hedeflere bir adım daha yaklaştıklarını kaydetti.

LEONARDO DICAPRIO DA YOLCU 
Ağustosta uzay yolculuğunu gerçekleştirmesi planlanan Virgin Galactic'in sahibi olduğu uzay aracı SpaceShip Two, ocak ayındaki test uçuşunda Kaliforniya'daki Majove Çölü'nden havalanarak gökyüzünde 71 bin feet yüksekliğe ulaşmayı başarmıştı. Daha önce de eylül ayında 69 bin feete kadar yükselen SpaceShip Two'nun bu denemelerinin ardından, Richard Branson, "Artık ticari uçuşlara hazırız" açıklamasında bulunmuştu. Yolcularının güvenli ve keyifli bir şekilde seyahat etmeleri için üst düzey teknolojiyle donatılan SpaceShip Two'nun ağustostaki uçuşu için biletlerin 250 bin dolardan satışa çıkarıldığı belirtildi. Şimdiden 600 kişinin biletleri satın aldığı kaydedilirken, yolculuk için nihai onayın yine FAA tarafından verileceği belirtildi. SpaceShip Two'dan bilet alan çok sayıda ünlü arasında Leonardo DiCaprio da bulunuyor. Geçtiğimiz yılın mayıs ayında düzenlenen bir açık artırmada, ünlü aktörle birlikte seyahat etmek isteyen gizemli bir zengin, uzay yolculuğu bileti için 1.5 milyon dolar ödemişti. Bu yolculukta, Richard Branson'ın oğulları Holly (31) ve Sam'in (28) de babalarına eşlik edecekleri de gelen son bilgiler arasında. 
                                                                                                                                                                                  Kaynak: Sabah Gazetesi

Uzay yolculuğunun yeni aracı ‘Dragon V2’

NASA (Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi)'nin uzay mekiği programını sonlandırmasıyla özel sektörde hız kazanan uzay mekiği üretimi yarışına yeni bir uzay aracı eklendi.
SpaceX şirketinin ürettiği Dragon V2'nin en büyük özelliği, bir helikopter gibi dikey iniş-kalkış yapabilmesi.
Yedi mürettebat kapasiteli Dragon V2 uzay kapsülü, birden çok kez uzay yolculuğu yapabiliyor.
Kapsülü tanıtan şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Elon Musk, Dragon V2'nin uzaya gidiş masraflarını düşüreceğini söylüyor.

NASA'nın üç yıl önce uzay mekiği filosunu emekli etmesinin ardından, Amerikan astronotları uzaya gidiş gelişlerinde, Rus uzay mekiklerini kullanıyordu.
ABD, bir astronotun seyahati için Rusya'ya 71 milyon dolar ödüyor.

Kapsülün ilk versiyonu, SpaceX Dragon, 2010 yılındaki ilk uçuşunda dünyanın yörüngesine yerleşebilen ilk ticari uzay kapsülü olmuştu.

Dragon, son iki yıldır Uluslararası Uzay İstasyonu'na sürekli olarak kargo taşıyor. 
                                                                                                                                                                                     Kaynak: BBC TÜRKÇE

Kabin Memurları Günü kutlu olsun!

Bugün Dünya Kabin Memurları Günü, Havayolları Kabin Memurları Derneği TASSA, bir mesajla bu anlamlı günü kutladı.

Değerli Meslektaşlarımız,

Sıkıntılar, üzüntüler ve zor günlerle geçen son 3 yılın Mayıs aylarını geride bırakmak, UMUT'la yarınlara yüzümüzü dönmek ve mesleğimize sahip çıkmak amacıyla bu günü birlikte geçirelim.
Gecesi-gündüzü, yazı-kışı olmayan, Japonya'dan Amerika'nın en batı ucuna kadar günü herkesten önce karşılayıp en geç uğurlayan mesleğin sahipleri olarak dünyanın dört bir yanında güneş batana kadar Günümüz Kutlu Olsun diye haykıralım.
Sesimizi tüm dünyaya duyurmak bizim elimizde
İyi, güvenli ve huzurlu uçuşlar dileriz.
Günümüz kutlu olsun.
TASSA
Havayolları Kabin Memurları Derneği

Köpek yüzünden acil iniş yapmak zorunda kaldı!

Amerika'da bir yurtiçi uçuşu, havada uçağa pisleyen bir köpek yüzünden zor anlar yaşadı ve sonunda acil inişe zorlandı. Yolculardan biri, ilginç olayın detaylarını aşama aşama Twitter hesabından paylaştı.
Amerika Birleşik Devletleri?nde, US-Airways'in 28 Mayıs günü gerçekleştirdiği bir Los Angeles-Philadelphia uçuşu, acil iniş ile yarıda kesilmek zorunda kaldı. Uçakta bulunan ve cinsi öğrenilemeyen büyük yapılı bir köpek, havadayken uçak içinde 3 defa pisleyince, uçak, pilotun talebiyle acil iniş yapmak zorunda kaldı.
Köpeğin birinci ve ikinci pislemelerinden dolayı kâğıt havlu stoku tükenen uçak, üçüncü defada köpeğe karşı yetersiz kaldı ve bazı yolcular, uçak içindeki yoğun kokudan dolayı rahatsızlandı ve kusmaya başladı. Uçaktaki panik üzerine pilot, yolcuları sakinleştirmek için acil iniş yapılacağı anonsunda bulundu. Uçak, yolculuğunu tamamlayamadan, varış noktasından önce acil iniş yapmak zorunda kaldı.
İlginç olayın detayları, uçağın yolcularından Chris Law tarafından, birkaç fotoğraf eşliğinde Twitter hesabından paylaşıldı. US-Airways, yolcunun attığı son tweet?e cevap verdi ve yolcudan özür diledi.
                                                                                                                                                                            Kaynak: Doğan Haber Ajansı

Kargo şirketinden pes artık dedirten unutkanlık!

Nadir görülen bir kan hastalığına yakalanan 3.5 yaşındaki Umut için aranan ilik, İspanya’da bulundu. İstanbul’da beklenen ilik uçak kargosundan çıkmadı. Madrid Havalimanı kargosunda unutulduğu anlaşılan ilik bir sonraki uçakla gönderildi.
Nadir görülen MDS (kemik iliğinin yeterince sağlıklı kan hücresi üretmemesi) hastalığına yakalanan 3.5 yaşındaki Umut Yunus Emrem, tedavisi için şubat ayında İzmir'den ambulansa alınarak, ailesiyle birlikte Antalya'ya getirildi. Umut için önce Belçika'dan 6’da 5 uyumlu ilik bulundu. Fakat testlerde nakil yapılamayacağı anlaşılınca çaresiz kalan baba Ümit Emrem'in 10'da 7 uyumlu iliği, 14 Şubat'ta Umut'a nakledildi. Uyum sağlanamayınca baba Emrem 21 Mart'ta ikinci kez ilik verdi, ancak yine sonuç alınamadı. 
KEMİK İLİĞİ UÇAKTA ÇIKMADI
Bu süreçte geçen hafta İspanya'da 6'da 6 uyumlu ilik bulunduğu haberini alan aile, büyük mutluluk yaşadı. Yapılan yazışma ve görüşmelerin ardından Türkiye'ye gönderilecek kemik iliği, Madrid Havalimanı kargosuna getirildi. İstanbul'da kemik iliğini karşılamak için bekleyen Emrem Ailesi’nin yakınları, uçak kargosunda çıkmadığını öğrenince durumu aileye bildirdi. Görüşmeler sonrası iliğin, Madrid Havalimanı kargosunda unutulduğu anlaşıldı.
22.30’da antalya’ya ulaştı
Türk Hava Yolları'nın da devreye girmesiyle kargodaki kemik iliği, bir sonraki Madrid- İstanbul uçağına verildi. Dün saat 17.20 sıralarında İstanbul'a inen uçaktaki kemik iliği, saat 22.30 sıralarında Antalya'ya ulaştırıldı. Umut Yunus Emrem'in ailesi, kemik iliğinin Antalya'ya ulaşmasıyla büyük mutluluk yaşadı.
                                                                                                                                                                            Kaynak: Doğan Haber Ajansı
 




Wembley'de kağıt uçak şaşkınlığı

İngiltere'nin dün Peru'yu 3-0 yendiği hazırlık maçında ilginç bir olay yaşandı.
Koray Durkal
Karşılaşma sırasında tribünlerden atılan kağıt uçaklardan biri sahaya doğru süzüldükten sonra Perulu futbolcu Hansell Riojas'ın başına isabet etti. Bu ilginç görüntü sosyal paylaşım sitelerinde de büyük rağbet görürken maçın Trend Topic listesine ilk sıradan girmesini sağladı.
Sahaya düşen kağıt uçakları dışarı atma görevi ise İngiltere Milli Takımı'nın futbolcularına düştü.
                                                                                                                                                                                Kaynak: www.hurriyet.com.tr

30 Mayıs 2014 Cuma

Hava-İş TGS çalışanlarına çağrı yaptı..!

Hava-İş Sendikasından TGS çalışanlarına yönelik bir açıklama yayınlandı.
Hava-İş tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi;
Hava-İş Yönetim Kurulu olarak, güvenilir kaynaklardan edindiğimiz bilgiler doğrultusunda, Turkish Ground Services’te çalışan işçilerin, işveren tarafından baskıyla, özgür iradeleri hiçe sayılarak Hak-İş bünyesinde bulunan, Öz Taşıma-İş Sendikası’na üye yapılmaya çalışıldığı tarafımızca bilinmektedir.
TGS’de yıllardır sendikasız çalışan, sendikalaşmaları halinde işten atılmakla tehdit edilen işçilerin alelacele işverenin seçtiği bir sendikaya üye yapılması, sendika seçme özgürlüğüne açıkça müdahaledir.
Burada işveren işçileri sendikalı köle yapmak eğilimindedir. Bu oyunu bozmak yine siz değerli TGS çalışanlarının elindedir.Tamamen işçiden yana olan Hava-İş Sendikası, örgütlenmek için en doğru adresinizdir.Biz Hava-İş Sendikası olarak, son bir ay içinde, sendikasız işçiler üzerinden oynanan çirkin oyunları ibretle izlemekte, bu oyunların işçiler açısından doğuracağı olumsuz sonuçların farkındayız. TGS yönetimini bu tutumundan ötürü kınamaktayız.Hava-İş Sendikası, TGS’de çalışan 8000’den fazla çalışana kapılarına sonuna kadar açmaktadır. Havacılık iş kolunun sendikal örgütlenmesi olarak, TGS çalışanlarını kendi bünyesine davet etmektedir.Değerli TGS çalışanları, size yapılan baskıları kayıt altına almaya gayret edin, size yapılan bu baskılar kanun nazarında suçtur ve bu hususta tam desteğiyle Hava-İş yanınızdadır. 
HAVA-İŞ’E ÜYE OLUN, GÜÇLÜ BİR AİLEYE SAHİP OLUN!...
JAPONLAR İÇİN THY’NİN ÖNEMİ
Japon Başbakanının eşinden THY için övgü sözleri…

Tanınmış birçok ismi, dünyanın farklı yerlerinde oyuncu olarak ağırlayan THY'nin amatör golf turnuvasının Tokyo ayağındaki sürpriz isim, Japonya Başbakanı Shinzo Abe'nin eşi Akie Abe oldu.
Akie Abe, "1985'te İran-Irak Savaşı sırasında İran'da mahsur kalan Japon vatandaşların kurtarılmasını sağlayan THY bizim için özel bir yere sahip" dedi.

                                                                                                                                                                                   Gökhan ARTAN-Habertürk
BEYİN GÜCÜYLE UÇAĞI İNDİRDİLDİ...

Alman bilim insanları, geleceğin beyin gücüyle yönetilen uçakları için dev bir adım attı ve sadece zihinlerinden verdikleri komutlarla bir uçağı indirmeyi başardı.

Almanya’nın Münih Teknik Üniversitesi Uçuş Sistemi Dinamikleri Enstitüsü’nce yürütülen çalışmalarda, uçuş tarihinde devrim sayılacak bir gelişme kaydedildi. Uzmanların geliştirdiği bir cihazla pilotların beyin dalgaları, beynin temel biyoelektrik aktivitesinin incelendiği elektroensefalografi (EEG) yötemiyle ölçüldü. Berlin Teknik Üniversitesi’nde geliştirilen bir algoritma sayesinde de bu beyin dalgalarının kontrol komutu olarak çevrilmesine yarayan bir program kullanıldı. Programın arayüzünün, beyinsel titreşimleri komuta çevrilebilmesi için net bir şekilde tanımlanan elektriksel dalgaların şart olduğu belirtildi.

7 KİŞİYLE DENEY

Buna göre, aralarında daha önce hiçbir kokpit deneyimi bulunmayan bir kişinin de bulunduğu yedi katılımcının yer aldığı denemelerde, uçakların başarıyla inmesi sağlandı. Çalışmanın uzun vadede insanların uçakla seyahate erişimini arttırması açısından da etkili olması bekleniyor.
Gönüllü pilotlar, el ve ayaklarını kullanmayıp sadece zihin güçleriyle uçağın inişini yönetti. Birkaç pilot, görüş mesafesinin düşük olmasına rağmen inişi tamamlarken, bir pilot da park çizgisine sadece birkaç metre farkla iniş yapmayı başardı. 

                                                                                                                                                                                                 kaynak:hurriyet

132. Filo'nun yeni görevi!

Türkiye'de hem F-16 hem de F-4E 2020 kullanan tek filo olan Konya'daki 132. Filo, geçtiğimiz günlerde F-4'lerine veda etmişti. İşte filonun yeni görevi...
Tek uçak tipine dönen ve F-16 kullanmaya başlayan 132.Filo'nun bundan sonra eğitim amaçlı kullanılması planlanıyor. Teğmenler, Çiğli/İzmir'de temel eğitimlerini tamamladıktan sonra son aşamada modernize edilen T-38M uçaklarında ayni zamanda harbe hazırlıklarını da tamamlamış olacak. Konya'ya gelen teğmenlerden seçilenler, burada 132. Filo'da F-16 intibak eğitimleri alacak.
Bu amaçla geçtiğimiz günlerde 132. Filo'ya Blok 50 F-16'lar gönderildi. Zaman içinde Akıncı Üssü'nde bulunan 143 Öncel Filo'nun görevini 132. Filoya vermesi planlanıyor.
Uçak eğitiminin yani sıra Konya'ya F-16 simülatör merkezi kurulması için de çalışmalar hızlandırıldı. Geçtiğimiz aylarda ilki Akıncı Üssü'nde açılan merkez Havelsan tarafından yapılmıştı. Yurtdışında F-16 kullanıcıları tarafından dikkatle izlenen merkezin ihraç şansı da bulunuyor.
                                                                                                                                                                                Kaynak: www.kokpit.aero

Seabird 12 Haziran'da sezonu açıyor!

Seabird Havayolları
büyüyen filosu ve artan uçuş noktaları ile 12 Haziran'da sezonu açıyor!


Çift motor ve çift pilotlu Twin Otter tipi Kanada yapımı uçaklarıyla İstanbul Haliç Merkez'den güvenli uçuşlar gerçekleştiren Seabird Havayolları, bu sene yaz turizmini hızlandırmayı hedefliyor.


İstanbul'u Ege ve Akdeniz'in kıyı kentlerine bağlayacak olan Seabird sezon hazırlıklarını artık tamamladı. Havayolu, yaz boyunca güney sahillerine tatile giden yolcularına çok özel bir uçuş deneyimi sunacak.

Mevcut rotaları olan Bozcaada, Alaçatı ve Bodrum uçuşlarına yenilerini ekleyen Seabird, bu sene Ayvalık, İzmir, Hisarönü'ne tarifeli seferler başlatacağını açıkladı.
Tarifeli seferlerine 12 Haziran itibariyle başlayacak olan Seabird, tüm uçuşlarını önümüzdeki hafta bilet satışına açıyor. Perşembe, Cuma, Cumartesi Güney yörelerine gidiş, Pazar ve Pazartesi günleri dönüş seferleri yazlıkçılara büyük kolaylıklar sağlayacak. Denize inen bu uçaklarla seyahat, misafirlerine keyfin yanında çok da büyük zaman kazandıracak.
Seabird Havayolları'nın yerli ve yabancı turistlere yönelik, Haliç'ten kalkan ve tarifeli olarak uçuş yapan İstanbul Şehir Turları da devam etmektedir.
Üç tarafi denizlerle çevrili ülkemize deniz uçağı hizmetini kazandıran Seabird, misafirlerini bekliyor…

Türk Hava Yolları'nda yeni atama

Türk Hava Yolları Havacılık Ağır Bakım Onarım Merkezi A.Ş. (THY HABOM A.Ş.) Genel Müdürü Ahmet Karaman'ın Türk Hava Yolları Teknik A.Ş. Genel Müdürlüğüne atanırken...


Türk Hava Yolları Havacılık Ağır Bakım Onarım Merkezi A.Ş. (THY HABOM A.Ş.) Genel Müdürü Ahmet Karaman'ın Türk Hava Yolları Teknik A.Ş. Genel Müdürlüğüne atanırken, boşalan Genel Müdürlük kadrosuna ise Genel Müdür Yardımcısı Can Şaşmaz'ın vekalet etmesine karar verildi.


THY'nın Kamuyu Aydınlatma Platformu'na yaptığı yazılı açıklamada atamalara ilişkin bilgi verildi. Açıklamaya göre THY Teknik A.Ş. Yönetim Kurulu'nca, THY HABOM A.Ş. Genel Müdür olarak görev yapan Ahmet Karaman'ın THY Teknik A.Ş. Genel Müdürü olarak atanmasına karar verildi. Boşalan Genel Müdürlük kadrosuna ise Genel Müdür Yardımcısı Can Şaşmaz'ın vekalet etmesine karar verildi. 

Türkiye, hava kargo taşımacılığında büyük rol sahibi olacak ..!

İstanbul Üniversitesi Lojistik Kulübü tarafından düzenlenen 11. Lojistik Zirvesi, sektörün saygın ve donanımlı isimlerini bir araya getirdi.
Lojistiğe dair güncel konuların, vizyoner bakış açılarıyla değerlendirildiği ve kariyer günlerinin de düzenlendiği zirvede; kargo taşımacılığı müdürü Devrim Özonur öğrenciler ile buluştu.



‘Türkiye, Avrupa – Asya arasındaki Hava Kargo Taşımacılığında Büyük Rol Sahibi Olacak’ 


İstanbul Üniversitesi 11.Lojistik Zirves’nde ‘Gelişen Hava Kargo Sektörü’ paneline konuşmacı olarak katılan DHL Global  Forwarding Hava Kargo Müdürü Devrim Özonur, Türkiye’de hava kargo taşımacılığının geldiği son noktayı öğrencilere aktararak, ülke genelinde pazar payının da giderek artış gösterdiğini belirtti. 

Ticaretin batıdan doğuya kaymaya başlayan süreçte genişleyen uçuş ağı, güçlenen alt yapı ve tamamlanması beklenen 3. Havalimanı ile Türkiye’nin, Avrupa-Asya arasındaki hava kargo taşımacılığında büyük role sahip olacağını anlatan Özonur, son yıllarda Türkiye’nin jeopolitik öneminin yüksek olması avantajının daha iyi kullanıldığını ve Türkiye’nin git gide küresel lojistik üssü olma yolunda ilerlediğini söyledi. Özonur, hava kargo sektöründe çalışmak isteyen öğrencilere, mezun olduklarında bu sektörde fedakarlık ve sıkı takip ile çalışılması gerektiğini ifade ederken, hava kargoda işlerin hızlı değişim süreçleriyle ilerlediğini de belirtti.

Türkiye'nin dış ticaret verilerine paralel olarak müşteri portföyünü her geçen gün artıran firmalarının, verdiği hizmet çeşitliliği ve coğrafi üstünlüğü sayesinde her sektöre hitap edebildiğini kaydeden Özonur, dış ticaretin yoğun olduğu 12 şehirde ofisleri bulunduğunu ve 330 kişilik dinamik bir kadroya sahip olduklarını belirtti. 

Hava ve Deniz Kargo taşımacılığı alanında çok deneyimli ve konusunda uzman ekipleri ile faaliyet gösterdiklerine dikkat çeken Özonur, " Uluslararası ve yurtiçi ağır ve gabari dışı yük taşımacılığı, kombine taşımacılık, gemi kiralama, liman hizmetleri ve yükleme/tahliye gözetmenliği, vinç kiralama ve montaj, yol etüdü ve fizibilite çalışmaları, depolama, dağıtım ve stok kontrolü, transit aktarma işlemleri, sörvey, yük sabitleme, paketleme gibi yüke ilişkin hizmetler ve tehlikeli yük taşımacılığı hizmetleri veriyoruz" açıklamasını yaptı.  

İstanbul Üniversitesi Lojistik Kulubü, Devrim Özonur’a katılımlarından dolayı teşekkür ederek, plaketlerini takdim etti. 

DHL - Dünya için lojistik şirketi

DHL, lojistik sektöründe küresel pazar lideridir ve "dünyanın lojistik şirketi"dir. DHL uluslararası ekspres, hava ve deniz taşımacılığı, kara ve demir yolu taşımacılığı, kontrat lojistiği ve müşterilerine uluslararası posta hizmetlerinde uzmanlığı taahhüt eder. Bir global ağ şirketi olan DHL, 220'den fazla ülke ve bölgede oluşan ve dünya çapında yaklaşık 480,000 çalışanı ile müşterilerine üstün hizmet kalitesi ve tedarik zinciri ihtiyaçlarını karşılamak için yerel bilgi sunmaktadır. DHL, çevre koruma, afet yönetimi ve eğitimi desteklemektedir.

DHL Alman Post DHL parçasıdır. Grup 2013 yılında 55 milyar euro tutarında ciro gerçekleştirmiştir.


THY ve DHMİ konuyla ilgili açıklama yaptı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Genel Sekteri Gürsel Tekin ile bazı partililerin bulunduğu THY uçağı havalanamayınca yolcular yaklaşık 2 saat uçağın içinde bekledi.
İstanbul'daki programlarını tamamlayan Kılıçdaroğlu  ve beraberindeki heyet, saat 13.30 sıralarında Atatürk Havalimanı geldi. Kılıçdaroğlu, VİP salonunda  THY'nin Ankara uçağına geçti. Uçağın saat 14.00'da  Ankara'ya uçması bekleniyordu. Ancak uçak havalanamadı. Kılıçdaroğlu ve beraberindeki heyetin de içinde beklediği uçak saat 16.10'da kalkış yapabildi.


THY'DEN AÇIKLAMA
THY yetkilileri, "TK-2154 sefer sayılı İstanbul'dan Ankara'ya  gidecek olan uçağımız saat 14:10'da kapısını kapatarak pist başına hareket etti. Bu sırada beklerken çıkan ters rüzgar nedeniyle uçağımız başka bir pistte yöneltildi. Burada piste sıraya giren uçak sıraya girdi. Bu nedende dolayı uçağımız saat:16.10'da Atatürk Havalimanı'ndan kalkış yaptı" dedi.
DHMİ'DEN FARKLI AÇIKLAMA
DHMİ yetkilileri ise, "Uçak yakıt sorunu nedeniyle yaklaşık 2 saatlik rötar yaşamıştır. TK-2154 sefer sayılı İstanbul Ankara seferi Atatürk Havalimanı'ndan sorunsuz şekilde kalkmıştır" ifadesini kullandı.
"THY İMDAT YAKIT BİTMİŞ!" 
Uçakta bekleyen Gürsel Tekin twitter adresinden saat 16.00 sıralarında mesaj atarak "2 saate yakın oldu İstanbul'da uçakta bekletiliyoruz. Gerekçesi yakıt bitmiş :) THY İmdat yakıt bitmiş!"  dedi.
CHP'den yapılan açıklamada da "MYK toplantısı THY seferlerindeki aksama nedeniyle iptal edilmiştir" denildi.
                                                                                                                                                                            Kaynak: Doğan Haber Ajansı

Somali'de öldürülen Saadettin Doğan için askeri tören düzenlendi
Somali'nin başkenti Mogadişu'da silahlı saldırı sonucu öldürülen THY'nin Güvenlik Şefi Saadettin Doğan, Selimiye Camii'nde ailesi, yakınları, silah arkadaşları ve Somali Maliye Bakanı'nın da katıldığı askeri törenle son yolculuğuna uğurlandı.

Elvan EZBER/İSTANBUL, (DHA)
Anne Şahinaz Sarımaden, "Keşke askerken şehit olsaydı" diye feryat etti.
Türk Hava Yolları'na Mogadişu'da güvenlik hizmeti veren şirketin Güvenlik Şefi olan 42 yaşındaki emekli SAT komandosu Saadettin Doğan, önceki gün servis aracındayken uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmişti. Doğan'ın cenazesi Türk Hava Yolları'na ait Aksaray adlı uçakla dün Mogadişu'dan İstanbul'a getirilmişti. Haydarpaşa GATA Askeri Hastanesi'nin morgunda tutulan Doğan için bugün Üsküdar'daki Selimiye Camii'nde askeri tören düzenlendi. Törene Doğan'ın eşi Sabiha Doğan, oğlu Ulaş Doğan, babası Raif Doğan, annesi Şahinaz Sarımaden, yakınları, silah arkadaşları, Ergenekon davasından tahliye olan Emekli Albay Levent Göktaş, Ergenekon davasından tahliye olan Hayrettin Ertekin, Somali Maliye Bakanı Abdulhani Mohamed Nor ve Doğan'ın sevenleri katıldı.
"KEŞKE ASKERKEN ŞEHİT OLSAYDI"
Tören alanına gelen ve ayakta durmakta zorlanan Doğan'ın anne ve babasını yakınları teselli etti. Gözyaşlarını tutamayan baba Raif Doğan, "Oğlum diye söylemiyorum çok iyi biriydi. Niye öldürdüler anlamıyorum. Kendisiyle en son kandil akşamı görüştük. Telefonla aradı kandilimizi kutladı" dedi. Sinir krizi geçiren Anne Şahinaz Sarımaden ise "Devlet neden askere askeriyeye sahip çıkmıyor. Oğluma kıydılar. Devlet oğlumun katilini bulsun. Acımız çok büyük" dedi. Kendini kaybeden anne yüksek sesle "Keşke askerken şehit olsaydı" diye bağırdı. Bu sözler çevredeki herkesi gözyaşına boğdu. Doğan'ın eşi Sabiha Doğan ise tören boyunca hiç konuşmadı. Konuşacak durumda olmadığı görülen anneyi oğlu Ulaş, sarılarak teselli etti.Doğan'ın oğlu Ulaş, bir ara annesinin yanından ayrılıp babasının cenazesinin yanına gitti. Ulaş, 10 dakika boyunca babasının Türk Bayrağına sarılı tabutunun başında nöbet tuttu.  Somali Maliye Bakanı Abdulhani Mohamed Nor, ailenin yanına gidip başsağlığı diledi. Aileyle kısa bir süre sohbet eden Nor, tören bitene kadar da bekledi.
Eski SAT komandosu Saadettin Doğan'ın bağlı bulunduğu Çetin Group Güvenlik Şirketi'nin Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çetin, basın mensuplarının sorularıyla ilgili olarak "Somali'de tanınan ve herkesçe sevilen iyi biriydi. Saldırı olayını Somalili birilerinin yaptığını düşünmüyorum" dedi.
Çetin, "Saadettin Doğan'ın üzerinde silah var mıydı?" sorusuna "Somali'de kamu görevlileri haricinde kimse silah taşımaz. O yüzden üzerinde silah yoktu. Saldırı provokasyon amaçlı olabilir. Bu Türkiye'nin çalışmalarını baltalamak içindir. Bundan sonra orada görev yapacak kişiler için daha geniş güvenlik tedbiri alacağız" şeklinde cevap verdi.Çetin'in konuşması sırasında Saadettin Doğan'ın amcası Cafer Doğan, yeğeninin öldürüldüğünü ve şirketin sorumlu olduğunu öne sürdü. Sinirli olduğu görülen amca ile şirket yönetim kurulu başkanı Ahmet Çetin arasında kısa süreli tartışma yaşandı. Araya girenler tartışmanın büyümesini önledi. Çetin, "Saadettin benim de kardeşimdir. Benim de acım büyük" deyip amcaya sarıldı.Poyrazköy davasından da tutuksuz yargılanan eski SAT Komandasu Deniz Kıdemli Başçavuş Saadettin Doğan için öğlen namazının ardından cenaze namazı kılındı. Cenaze namazının ardından Doğan'ın naaşı askeri araçla defnedilmek üzere Çengelköy Mezarlığı'na götürüldü. Babasını askeri araç üzerinde uğurlayan Ulaş'ın gözlerinden yaşlar aktığı görüldü.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      Kaynak: Doğan Haber Ajansı